Bez chedbí

Bez chedbí

Bez chebdí (Sambucus ebulus) je vysoká, vytrvalá bylina vyskytující se nejčastěji na vlhkých, humózních, kamenitých i hlinitých půdách. Zejména v teplých oblastech je poměrně hojný. Druhové jméno chebdí pochází ze staročeského výrazu „chamradí“ či „chabrdie“, označující neužitečné rostliny.

Kvete od června do srpna. Květy jsou pětičetné a voní po mandlích. Vytvářejí mnohoramenná, koncová, vrcholičnatá květenství o průměru 7 až 15 cm, která mívají obvykle tři nebo čtyři hlavní paprsky.

Plodenství je složeno z mnoha tmavě fialových až černých peckovic. Plody jsou elipsoidní, lesklé, asi 5 mm velké peckovice, která obsahuje tři hnědá vejčitá semena.

Bez chedbí

Jak poznám bez chedbí?

Na rozdíl od bezu černého a červeného je bez chedbí rostlinou s měkkým bylinným stonkem rostoucí z hrubého, plazivého oddenku. Bez černý a červený jsou keře a stonek mají dřevnatý.

Bez chedbí rostlinou s měkkým bylinným stonkem.
Bez chedbí rostlinou s měkkým bylinným stonkem.

V mnoha atlasech je bez chebdí uveden jako jedovatá rostlina. V plodech, listech, lodyze i v kořenu obsahuje toxické látky, které mohou po požití ohrozit zdraví. Celá rostlina obsahuje toxické látky. Pro člověka jsou nebezpečné hlavně plody, které může omylem sníst. Otravy způsobené jejich požitím se projevují zvracením, průjmy a závratěmi; zvláště nebezpečné jsou u dětí. Toxická aktivita se částečně ztrácí tepelným zpracováním.