Bezinkový sirup

Bezinkový (též bezový) sirup se vyrábí jak z květů, tak i plodů černého bezu. Jedná se o nejrozšířenější zpracování této léčivky. A není se čemu divit, výsledek je chutný a voňavý.

Bezinkový nebo bezový sirup?

Jednotlivá označení jsou předmětem mnoha internetových diskuzí. Rozdělení na bezový sirup (z květů) a sirup bezinkový (z plodů) je nejčastější. Místní označení se ale liší kraj od kraje. Například u nás Vysočině bezinkami neoznačujeme jen plody, ale také celé keře černého bezu. Sirup z květů nazýváme sirupem bezinkovým, nebo bezinkovou šťávou, a když už někdo udělá sirup z plodů, neopomene je v názvu zmínit.

Bezinkové sirupy

Recepty na sirup z černého bezu

Jako první zde uvedu náš rodinný recept na výrobu sirupu z květů. Recept je to léty ověřený a výsledkem je hustý intenzivně vonící sirup, se silnou bezinkovou chutí. Hodí se jak na výrobu osvěžujících nápojů v létě, tak do horkého čaje v zimě.

Nevařený bezinkový sirup z květů

Květy černého bezu jsou jedlé bez převaření. Sirup z květů tedy není potřeba nijak tepelně upravovat. Výroba trvá dva dny a není složitá.

K výrobě sirupu budeme potřebovat:

  • 10 – 20 květenství černého bezu
  • 1 litr studené, převařené vody
  • 1 kg cukru
  • 2 citrony a kyselinu citronovou 30 g
  • konzervační pomůcka nebo tuzemský rum (nepovinné)

1. den

Květy černého bezu sbírejte za slunečného počasí, nejlépe dva až tři dny po dešti. Jsou tak zbavené prachu, ale zároveň již obsahují dostatek cenného pylu. Trhejte vždy celá květenství a ukládejte si je do papírového pytle. Na litr sirupu potřebujeme přibližně 10 až 20 celých květů. Doporučuji si jich natrhat víc, zbytek můžete případně usušit.

Po příjezdu domů otrhejte stopky a květy dávejte do nádoby, kde se budou louhovat.
Studenou převařenou vodou přelijte květy tak, aby byly zatopené. Pozor! Zaznamenejte si, kolik litrů vody přiléváte.

TIP: Kdo nechce čekat na převaření a vychladnutí vody, může zakoupit vodu balenou.

Nyní přidejte kyselinu citronovou (v poměru 30 g/litr) a na kolečka nakrájené citróny zbavené semínek. Citróny používejte nejlépe ty s tenkou kůrou, jinak oloupané a zbavené bílé dužniny. Další možností je citrony vymačkat a přidat pouze jejich šťávu.

Vše důkladně promíchejte a nechte do druhého dne louhovat.

Bezinkový sirup z květů.

2. den

Nyní musíte oddělit výluh od květů. Ze začátku můžete květy a citróny vybírat ručně. Až vám tam zbydou jen drobounké květy, výluh přeceďte přes jemné síto (cedník) nebo plátno.

Nyní přidejte cukr (1kg/1litr). Účelem je vytvořit nasycený cukerný roztok. Ze začátku jde rozmíchávání snadno, ale jak se roztok stává nasyceným, jde to stále hůř a hůř.
Poté přelijte bezinkový sirup do čistých lahví a doporučuji do hrdla (na hladinu sirupu) nasypat maličko konzervační pomůcky, nebo tam nalít trochu alkoholu (rum, slivovice) a zazátkovat. Takto připravený sirup vám bezpečně vydrží do další sezóny. Děláte-li ale sirup v malém množství a nehodláte ho déle skladovat, můžete poslední krok vynechat.
Skladujte v temnu a chladu.

Další osvědčený recept je na výrobu sirupu z plodů černého bezu. Výsledná chuť sirupu z bobulí je úplně jiná než u toho „klasického“ z květů, ale určitě stojí za to ho vyzkoušet. Výborný je na vafle nebo palačinky.

Bezinkový sirup z bobulí bezu černého

Plody černého bezu (bezové bobule) jsou v syrovém stavu jedovaté. Svoji jedovatost ztrácí při převaření a proto je nejdůležitějším krokem při výrobě bobule řádně povařit.

Bezinkový sirup z plodů černého bezu.

Recept na sirup z plodů bezu černého

  • 1 kg plodů bezu (bez stopek)
  • 800 g cukru (může být i třtinový)
  • 10 g kyseliny citronové (nebo šťáva ze tří citrónů)
  • cca 1 litr vody

Na sběr bobulí si vezměte nůžky. Při trhání by vám totiž většina zralých plodů opadala. Po příchodu domů bobule řádně propláchněte a otrhejte ze stopek. Při zdrhávání bobulí ze stopek používám rukavice, protože plody obsahují velké množství purpurového barviva. Dobrým pomocníkem je i vidlička, díky níž jdou plody ze stopek dobře dolů. Na sirup použijte pouze zralé plody, ty nezralé (růžové a zelené) vyřaďte.

  • Omyté a vytříděné bobule dejte do hrnce a zalijte vodou, tak aby byly ponořené.
  • Přiveďte k varu a nechte minimálně 15 minut probublávat.
  • Směs propasírujte přes sítko, zbytky plodů vyhoďte a tekutinu vraťte do hrnce.
  • Přidejte cukr a kyselinu citrónovou.
  • Míchejte a vařte dalších 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
  • Sirup nechte mírně zchladit a přelijte do lahví.
  • Skladujte v temnu a chladu.

Podívejte se i na další stránky o černém bezu: