Kosmatice

Recept na kosmatice. Smažené, v těstíčku obalené květy černého bezu. Na konci článku naleznete od Romana Pauluse univerzální recept na přípravu těstíčka.

Je nespočet variant těstíčka na obalování. Základní varianty jsou dvě, na slano a na sladko. Já má radši tu na sladko 🙂 . Při sladké variantě doporučuji přidat do těstíčka med a nakonec si zlatavě usmažené kosmatice obalit v skořicovém cukru.

Na kosmatice sbíráme celé květenství i se stopkou, nejlépe zpola rozvité a co nejhustější.

Promyté a osušené květy namočíme v těstíčku (recept níže) tak, že květenství držíme za stopku. Obalené květy i tímto způsobem vkládáme do rozpáleného oleje. Jakmile se nám spodní strana osmaží do zlatova, stopky odstřihneme, květ otočíme a dosmažíme.

Příprava a postup smažení kosmatice. Autor fotografie: Corina Hummel (zdrojové foto zde)

Recept na přípravu těstíčka na smažení

(Univerzální těstíčko – Roman Paulus – Kulinářská Akademie Lidlu)

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce „M“
  • víno, pivo nebo mléko