U černého bezu jsou „léčivé“ všechny části rostliny. Černý bez pomáhá bojovat s rakovinou, ničí baktérie, posiluje imunitu, chrání před UV zářením a má močopudné účinky. Nejžádanější z rostliny jsou květy a plody. Spokojit se při užívání na květy a plody (bezinky) doporučujeme i my.
Květy černého bezu jsou jedlé, a když čerstvé bobule pečlivě přeberete od nezralých plodů a převaříte nebo usušíte, nehrozí vám žádné nebezpečí. U plodů doporučujeme seznámit děti s jejich jedovatostí v syrovém stavu, a potažmo toxicity celé rostliny. Právě u dětí hrozí největší nebezpečí, černé a lesklé bobulky by je mohly lákat k ochutnání.
Zralé bobule sice obsahují malé množství kyanogenních glykosidů (oproti listům a kůře), přesto je nutné bobule vždy převařit. Pro dospělého jedince je hranice otravy někde kolem 200 bobulí na kilogram tělesné hmotnosti, tedy poměrně velké množství. Ale i menší množství může dospělému způsobit nevolnost.
Listy, kůra, nezralé plody a dokonce i semena zralých plodů obsahují jeden nebo více kyanogenních glykosidů (hlavně sambunigrin). Kromě toho rostlina obsahuje lektiny, které způsobují poruchy trávení. U dětí a citlivých jedinců může mít konzumace za následek symptomy od zvracení a mírných záchvatů až po těžký průjem nebo žaludeční potíže.
Naštěstí lze toxické látky z čerstvých bezinek (plodů) snadno a bezpečně odstranit povařením, usušením nebo zkvašením. Větve, kůru ani listy černého bezu nikdy nepoužívejte při vaření ani při přípravě jiných pokrmů.
Možná záměna za jiný druh
Dalším nebezpečím je záměna za jiný druh bezu, u nás nejčastěji za bez červený a chedbí . Ty jsou v mnohé literatuře uváděny jako jedovaté. Vždy se ujistěte a to zejména v době květu , že doopravdy sbíráte bez černý .
Další informace o černém bezu:
- Základní informace
- Bezinkový sirup
- Květ
- Plod
- List a kůra
- Upozornění