Bezinkový (též bezový) sirup se vyrábí jak z květů, tak i plodů černého bezu. Jedná se o nejrozšířenější zpracování této léčivky. A není se čemu divit, výsledek je chutný a voňavý.
Bezinkový nebo bezový sirup?
Jednotlivá označení jsou předmětem mnoha internetových diskuzí. Rozdělení na bezový sirup (z květů) a sirup bezinkový (z plodů) je nejčastější. Místní označení se ale liší kraj od kraje. Například u nás Vysočině bezinkami neoznačujeme jen plody, ale také celé keře černého bezu. Sirup z květů nazýváme sirupem bezinkovým, nebo bezinkovou šťávou, a když už někdo udělá sirup z plodů, neopomene je v názvu zmínit.
![](https://cerny-bez.cz/wp-content/uploads/2019/06/bezinkovy-sirup-z-kvetu-a-plodu.jpg)
Recepty na sirup z černého bezu
Jako první zde uvedu náš rodinný recept na výrobu sirupu z květů. Recept je to léty ověřený a výsledkem je hustý intenzivně vonící sirup, se silnou bezinkovou chutí. Hodí se jak na výrobu osvěžujících nápojů v létě, tak do horkého čaje v zimě.
Nevařený bezinkový sirup z květů
Květy černého bezu jsou jedlé bez převaření. Sirup z květů tedy není potřeba nijak tepelně upravovat. Výroba trvá dva dny a není složitá.
K výrobě sirupu budeme potřebovat:
- 10 – 20 květenství černého bezu
- 1 litr studené, převařené vody
- 1 kg cukru
- 2 citrony a kyselinu citronovou 30 g
- konzervační pomůcka
- pálenka nebo tuzemský rum (nepovinné)
![Suroviny na výrobu bezinkového sirupu za studena.](https://cerny-bez.cz/wp-content/uploads/2023/08/suroviny-bezinkovy-sirup.jpg)
1. den
Květy černého bezu sbírejte za slunečného počasí, nejlépe dva až tři dny po dešti. Jsou tak zbavené prachu, ale zároveň již obsahují dostatek cenného pylu. Trhejte vždy celá květenství a ukládejte si je do papírového pytle. Na litr sirupu potřebujeme přibližně 10 až 20 celých květů. Doporučuji si jich natrhat víc, zbytek můžete případně usušit.
Po příjezdu domů ostříhejte stopky a květy dávejte do nádoby, kde se budou louhovat.
![Ostříhaná stopka květenství černého bezu při výrobě bezinkového sirupu.](https://cerny-bez.cz/wp-content/uploads/2023/08/bezinkovy-sirup-ostrihany-kvet.jpg)
Studenou převařenou vodou přelijte květy tak, aby byly zatopené. Pozor! Zaznamenejte si, kolik litrů vody přiléváte.
TIP: Kdo nechce čekat na převaření a vychladnutí vody, může zakoupit vodu balenou.
Nyní přidejte kyselinu citronovou (v poměru 30 g/litr) a na kolečka nakrájené citróny zbavené semínek. Citróny používejte nejlépe ty s tenkou kůrou, jinak oloupané a zbavené bílé dužniny. Další možností je citrony vymačkat a přidat pouze jejich šťávu.
Vše důkladně promíchejte a nechte do druhého dne louhovat.
![](https://cerny-bez.cz/wp-content/uploads/2019/06/bezinkovy-sirup-z-kvetu-nevareny-1024x1024.jpg)
2. den
Nyní musíte oddělit výluh od květů. Ze začátku květy a citróny vybírejte ručně. Až zbydou jen drobounké květy, přeceďte výluh přes jemné síto (cedník) nebo plátno.
Nyní přidejte cukr (1kg / 1litr vody) a konzervační pomůcku (množství dle výrobce). Účelem je vytvořit nasycený cukerný roztok. Ze začátku jde rozmíchávání snadno, ale jak se roztok stává nasyceným, jde to stále hůř a hůř.
Po rozmíchání přelijte bezinkový sirup do čistých lahví. Doporučuji do hrdla (na hladinu sirupu) nalít trochu alkoholu (rum, slivovice) a zazátkovat. Takto připravený sirup vám bezpečně vydrží do další sezóny. Děláte-li sirup v malém množství a nehodláte ho skladovat, můžete poslední krok vynechat. Skladujte v temnu a chladu.
TIP: Recept na výrobu bezového „medu“
Bezinkový sirup z bobulí bezu černého
Další osvědčený recept je na výrobu sirupu z plodů černého bezu. Výsledná chuť sirupu z bobulí je úplně jiná než u „klasického“ z květů, ale určitě stojí za to ho vyzkoušet. Výborný je na vafle nebo palačinky.
Plody černého bezu (bezové bobule) jsou v syrovém stavu jedovaté. Svoji jedovatost ztrácí při převaření a proto je nejdůležitějším krokem při výrobě bobule řádně povařit.
![](https://cerny-bez.cz/wp-content/uploads/2019/06/bezinkovy-sirup-z-plodu-1024x1024.jpg)
Recept na sirup z plodů bezu černého
- 1 kg plodů bezu (bez stopek)
- 800 g cukru (může být i třtinový)
- 10 g kyseliny citronové (nebo šťáva ze tří citrónů)
- cca 1 litr vody
Na sběr bobulí si vezměte nůžky. Při trhání by vám totiž většina zralých plodů opadala. Po příchodu domů bobule řádně propláchněte a otrhejte ze stopek. Při zdrhávání bobulí ze stopek používejte rukavice, protože plody obsahují velké množství purpurového barviva. Dobrým pomocníkem je i vidlička, díky níž jdou plody ze stopek dobře dolů. Na sirup použijte pouze zralé plody, ty nezralé (růžové a zelené) vyřaďte.
- Omyté a vytříděné bobule dejte do hrnce a zalijte vodou, tak aby byly ponořené.
- Přiveďte k varu a nechte minimálně 15 minut probublávat.
- Směs propasírujte přes sítko, zbytky plodů vyhoďte a tekutinu vraťte do hrnce.
- Přidejte cukr a kyselinu citrónovou.
- Míchejte a vařte dalších 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
- Sirup nechte mírně zchladit a přelijte do lahví.
- Skladujte v temnu a chladu.
Podívejte se i na další stránky o černém bezu:
- Základní informace
- Bezinkový sirup
- Květ
- Plod
- List a kůra
- Upozornění