Šípek

Šípek je označení pro plod (složené souplodím nažek) růže šípkové (Rosa canina). Využití šípku sahá od kulinářství až po léčitelství. Můžete z nich uvařit lahodný šípkový čaj, připravit šípkovou marmeládu, víno nebo sirup.

Šípky jsou zdrojem celé řady vitamínů a minerálů, patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitamínu C, který posiluje imunitní systém a chrání naše tělo před škodlivými volnými radikály. Dále jsou zdrojem vitamínů B1, B2, B3 a vitamíny K a A.

Šípky jsou také bohaté i na řadu důležitých minerálů, jako jsou fosfor, vápník, draslík a hořčík. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Sběr šípků

Nejlepší dobou pro sběr šípků je období po prvním mrazíku, obvykle na přelomu října a listopadu. V této době jsou plody nejsladší.

Pokud byste je chtěli sbírat dříve, například na konci září nebo začátkem října, můžete je poté sušit na čaj. Při sběru se zaměřte na vyzrálé, dobře vybarvené plody bez stopek. Vyhýbejte se nezralým nebo nahnilým šípkům, které by mohly zkazit celou úrodu. Používejte košík a buďte opatrní na trny, které mohou nepříjemně poranit.

Sušení šípků

Pokud chcete mít zásobu šípků na celou zimu, je ideálním řešením jejich usušení. Tímto způsobem si zachováte všechny jejich cenné výživové hodnoty a budete je moci využívat po celý rok. Před samotným sušením je třeba šípky řádně očistit a zbavit je stopek, listů a případných nečistot. Poté je rozmístěte na čistý suchý ručník nebo plátno v tenké vrstvě, aby měly dostatek prostoru pro sušení.

Šípky můžete sušit na slunci, v troubě nebo v sušičce na ovoce. Při sušení na slunci je rozmístěte na plechy nebo síta a pravidelně je obracejte. Sušení v troubě probíhá při teplotě okolo 50-60 °C, dokud šípky nezískají křehkou konzistenci. V sušičce na ovoce postupujte podle návodu výrobce.

Po usušení šípky uložte do vzduchotěsných nádob nebo sáčků a uchovávejte na suchém a chladném místě.

Šípkový čaj

Šípkový čaj je lahodným a zdravým nápojem, který vám dodá potřebnou dávku vitamínu C a dalších prospěšných látek. Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, proto by se ke scezení mělo použít co nejjemnější sítko, příp. pláténko.