Podběl lékařský

Podběl lékařský, někdy označovaný jako podběl obecný, je vytrvalá bylina pyšnící se jasně žlutými květy, jež svou barvou připomínají pampelišku.

Podběl lékařský patří do čeledi hvězdnicovitých a je jediným druhem rodu podběl. Jeho latinské jméno Tussilago farfara odkazuje na léčivé schopnosti této byliny (tussis – kašel, ago – odháním).

Popis

Podběl se vyznačuje podzemním plazivým šupinatým oddenkem, který může dosáhnout délky přes jeden metr. Květonosná lodyha měří 5 až 15 cm, ale po odkvětu se prodlužuje až na 30 cm. Listy jsou jednoduché, řapíkaté a zpravidla se vyvíjí až po odkvětu.

Květy podbělu lékařského jsou skutečnou ozdobou jarní přírody. Jejich zlatožluté barvy a průměr 2–3 cm jsou nápadné již z dálky. Skládají se ze středových trubkovitých květů obklopených hojnými okrajovými jazykovitými květy, které vytvářejí nádhernou sluneční korunu.

Podběl lékařský je rozšířen po celé Evropě a Asii, přičemž v Česku roste převážně na vlhkých místech, jako jsou pole, břehy vodních toků, louky a příkopy. Tato bylina dává přednost hutnější jílovité půdě a často se usazuje na holých stráních, štěrkových pláckách a rumištích, kde svítí na dálku svými žlutými květy.

Účinné látky

Podběl lékařský obsahuje řadu prospěšných látek. Ve květech nalezneme flavonoidy, žlutá barviva xanthofyly, sliz, glykosidové hořčiny, třísloviny a malé množství silice. Listy jsou bohaté na sliz, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, cholin, cukry a polysacharid inulin. Z minerálních látek je v podbělu obsažen především zinek a draslík.

Sběr a sušení podbělu

Květy se sbírají časně z jara, kdy je počasí suché, a rychle se suší ve stínu při teplotě nepřesahující 40 °C. Doporučuje se sbírat polo rozevřené květy, neboť ty plně rozkvetlé se mohou snadno rozpadat.

Listy se sbírají v březnu a dubnu, kdy se předsuší na slunci a následně dosuší ve stínu. Během sušení je třeba dávat pozor na vlhké počasí, které může způsobit hnědnutí nebo černání listů.

Léčivé účinky

Podběl lékařský je známý především svými účinky, které jsou prospěšné při onemocněních horních cest dýchacích. Nálev z této byliny usnadňuje odkašlávání a potlačuje záněty, což pomáhá zmírnit příznaky nachlazení, kašle nebo rýmy.

Jednou z vlastností podbělu lékařského je jeho schopnost přispívat k normální funkci imunitního systému. Díky tomu může být nápomocný v boji s jarní únavou a virózami, které často následují po zimním období. Pravidelná konzumace podbělového čaje může posílit obranyschopnost organismu a zvýšit jeho odolnost vůči nemocem.

Upozornění při užívání

Ačkoliv je podběl lékařský obecně považován za bezpečný, obsahuje malé množství pyrolizidinových alkaloidů, které mohou být při nadměrném užívání škodlivé. Proto se nedoporučuje dlouhodobá konzumace podbělu a měla by být omezena na 4–6 týdnů. Zvláštní opatrnost je třeba věnovat dětem, těhotným a kojícím ženám, pro které není užívání podbělu vhodné. Osoby s onemocněním jater nebo srdce by měly konzultovat užívání této byliny se svým ošetřujícím lékařem.