Divizna velkokvětá

Divizna velkokvětá, latinsky Verbascum densiflorum, je dvouletá statná bylina s nádhernými žlutými květy.

Divizna velkokvětá je dvoumetrová bylina, jejíž celý povrch je pokryt jemnými chloupky. V prvním roce života vytváří přízemní růžici měkkých listů stříbřitého nádechu. Teprve v druhém roce se z této růžice zvedá vysoká lodyha posetá střídavými vejčitými listy a hroznovitě uspořádanými květy.

Květy divizny

Divizna velkokvětá rozkvétá od května do září. Jasně žluté barvy květů jsou ozdobou rumišť, příkopů a suchých strání. Rozvíjejí se během noci a časného rána, aby se následující den odpoledne uzavřely.

Sbírat bychom měli výhradně žluté korunní plátky, nikoliv zelené kalichy. Nasbírané květy je nezbytné co nejrychleji usušit, ideálně během jediného dne na přímém slunci nebo při teplotě do 60 °C. Správně usušené květy mají zlatohnědou barvu, příjemně medovou vůni a při mnutí chrastí.

Výskyt divizny velkokvěté

Divizna velkokvětá dává přednost chudším půdám s nedostatkem živin a vláhy. Daří se jí na kamenitých, štěrkovitých či hlinitých půdách se zásaditým až neutrálním pH. Díky své výšce snadno fotosyntetizuje i na místech, kde by nižší rostliny byly zastíněny.

Tuto impozantní bylinu můžeme nejčastěji spatřit na rumištích, skládkách, v příkopech či na svazích podél komunikací. Přirozeně se však vyskytuje také na zahradách, kompostech, stráních, loukách, v prosvětlených částech lesů a na jejich okrajích.

Léčivé účinky a využití divizny velkokvěté

Hlavní léčivé síly divizny velkokvěté pocházejí z jejích nádherných žlutých květů. Ty jsou bohaté na flavonoidy a saponiny – účinné látky s protizánětlivými, protikřečovými a expektoračními vlastnostmi.

Divizna velkokvětá se tradičně využívá k léčbě onemocnění horních i dolních cest dýchacích. Bylina pomáhá rozpouštět hleny, usnadňuje vykašlávání a tlumí křeče průdušek i průdušinek. Má také protivirové účinky, které přispívají k úlevě od příznaků nachlazení.

Příprava čaje z divizny velkokvěté

Nejčastějším způsobem využití léčivých schopností divizny je příprava čaje z usušených květů. Čaj z divizny se připravuje formou nálevu – do hrnku dáme 2 lžičky usušených květů a nalijeme vroucí vodu. Necháme 10 minut louhovat a poté pečlivě scedíme přes jemné sítko či plátýnko.

Tento postup je nezbytný, jelikož květy divizny jsou pokryty drobnými chloupky, které by mohly nepříjemně dráždit sliznice.

Při kašli a nachlazení se doporučuje užívat bylinný čaj z kombinace divizny velkokvěté, černého bezu a lípy. Tato směs podporuje vykašlávání, tlumí křeče a má protizánětlivé účinky.

Sběr a sušení diviznových květů

Květy divizny velkokvěté se sbírají během celého léta, zhruba od konce června do konce září. Nejvhodnější dobou je dopoledne, kdy jsou květy čerstvě rozvinuté a rosu již opustily.

Kvítky se rozvíjejí v nočních hodinách, za svítání jsou plně rozkvětlé a odpoledne se opět uzavírají. Je tedy nutné sbírat je průběžně každý den, abychom nezmeškali tu krátkou chvíli, kdy jsou v plné kráse.

Pozor! Divizna velkokvětá má ze všech bylin snad nejcitlivější květy. Jsou velice náchylné k hnědnutí a plesnivění, pokud se neusušíme rychle a správně.

Postup sušení diviznových květů:

  • Sbírejte pouze žluté korunní plátky, nikoliv zelené kalichy.
  • Nasbírané květy rozprostřete na tmavý papír nebo plech.
  • Sušte na přímém slunci při horkém počasí, nejlépe po dobu jediného dne.
  • Pokud sušíte uměle, teplota nesmí přesáhnout 60 °C.
  • Správně usušené květy mají zlatohnědou barvu, medovou vůni a chrastí.
  • Usušené květy skladujte v uzavřených nádobách, bez přístupu vlhkosti a světla.

Nežádoucí účinky divizny velkokvěté

Divizna velkokvětá je považována za bezpečnou bylinu s minimem vedlejších účinků.

Lidové názvy

Divizna velkokvětá má celou řadu lidových pojmenování, která odkazují na její impozantní vzhled a léčivé schopnosti:

  • Svíce královská
  • Děvizna
  • Petrova hůl
  • Pochodňová květina
  • Kruželice
  • Psí ocas
  • Svícen
  • Louč
  • Oranka