Bezinkový (též bezový) sirup se vyrábí jak z květů, tak i plodů černého bezu. Jedná se o nejrozšířenější zpracování této léčivky. A není se čemu divit, výsledek je chutný a voňavý.
Bezinkový nebo bezový sirup?
Jednotlivá označení jsou předmětem mnoha internetových diskuzí. Rozdělení na bezový sirup (z květů) a sirup bezinkový (z plodů) je nejčastější. Místní označení se ale liší kraj od kraje. Například u nás Vysočině bezinkami neoznačujeme jen plody, ale také celé keře černého bezu. Sirup z květů nazýváme sirupem bezinkovým, nebo bezinkovou šťávou, a když už někdo udělá sirup z plodů, neopomene je v názvu zmínit.
Recepty na sirup z černého bezu
Jako první zde uvedu náš rodinný recept na výrobu sirupu z květů. Recept je to léty ověřený a výsledkem je hustý intenzivně vonící sirup, se silnou bezinkovou chutí. Hodí se jak na výrobu osvěžujících nápojů v létě, tak do horkého čaje v zimě.
Nevařený bezinkový sirup z květů
Květy černého bezu jsou jedlé bez převaření. Sirup z květů tedy není potřeba nijak tepelně upravovat. Výroba trvá dva dny a není složitá.
K výrobě sirupu budeme potřebovat:
- 10 – 20 květenství černého bezu
- 1 litr studené, převařené vody
- 1 kg cukru
- 2 citrony a kyselinu citronovou 30 g
- konzervační pomůcka
- pálenka nebo tuzemský rum (nepovinné)
1. den
Květy černého bezu sbírejte za slunečného počasí, nejlépe dva až tři dny po dešti. Jsou tak zbavené prachu, ale zároveň již obsahují dostatek cenného pylu. Trhejte vždy celá květenství a ukládejte si je do papírového pytle. Na litr sirupu potřebujeme přibližně 10 až 20 celých květů. Doporučuji si jich natrhat víc, zbytek můžete případně usušit.
Po příjezdu domů ostříhejte stopky a květy dávejte do nádoby, kde se budou louhovat.
Studenou převařenou vodou přelijte květy tak, aby byly zatopené. Pozor! Zaznamenejte si, kolik litrů vody přiléváte.
TIP: Kdo nechce čekat na převaření a vychladnutí vody, může zakoupit vodu balenou.
Nyní přidejte kyselinu citronovou (v poměru 30 g/litr) a na kolečka nakrájené citróny zbavené semínek. Citróny používejte nejlépe ty s tenkou kůrou, jinak oloupané a zbavené bílé dužniny. Další možností je citrony vymačkat a přidat pouze jejich šťávu.
Vše důkladně promíchejte a nechte do druhého dne louhovat.
2. den
Nyní musíte oddělit výluh od květů. Ze začátku květy a citróny vybírejte ručně. Až zbydou jen drobounké květy, přeceďte výluh přes jemné síto (cedník) nebo plátno.
Nyní přidejte cukr (1kg / 1litr vody) a konzervační pomůcku (množství dle výrobce). Účelem je vytvořit nasycený cukerný roztok. Ze začátku jde rozmíchávání snadno, ale jak se roztok stává nasyceným, jde to stále hůř a hůř.
Po rozmíchání přelijte bezinkový sirup do čistých lahví. Doporučuji do hrdla (na hladinu sirupu) nalít trochu alkoholu (rum, slivovice) a zazátkovat. Takto připravený sirup vám bezpečně vydrží do další sezóny. Děláte-li sirup v malém množství a nehodláte ho skladovat, můžete poslední krok vynechat. Skladujte v temnu a chladu.
TIP: Recept na výrobu bezového „medu“
Bezinkový sirup z bobulí bezu černého
Další osvědčený recept je na výrobu sirupu z plodů černého bezu. Výsledná chuť sirupu z bobulí je úplně jiná než u „klasického“ z květů, ale určitě stojí za to ho vyzkoušet. Výborný je na vafle nebo palačinky.
Plody černého bezu (bezové bobule) jsou v syrovém stavu jedovaté. Svoji jedovatost ztrácí při převaření a proto je nejdůležitějším krokem při výrobě bobule řádně povařit.
Recept na sirup z plodů bezu černého
- 1 kg plodů bezu (bez stopek)
- 800 g cukru (může být i třtinový)
- 10 g kyseliny citronové (nebo šťáva ze tří citrónů)
- cca 1 litr vody
Na sběr bobulí si vezměte nůžky. Při trhání by vám totiž většina zralých plodů opadala. Po příchodu domů bobule řádně propláchněte a otrhejte ze stopek. Při zdrhávání bobulí ze stopek používejte rukavice, protože plody obsahují velké množství purpurového barviva. Dobrým pomocníkem je i vidlička, díky níž jdou plody ze stopek dobře dolů. Na sirup použijte pouze zralé plody, ty nezralé (růžové a zelené) vyřaďte.
- Omyté a vytříděné bobule dejte do hrnce a zalijte vodou, tak aby byly ponořené.
- Přiveďte k varu a nechte minimálně 15 minut probublávat.
- Směs propasírujte přes sítko, zbytky plodů vyhoďte a tekutinu vraťte do hrnce.
- Přidejte cukr a kyselinu citrónovou.
- Míchejte a vařte dalších 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
- Sirup nechte mírně zchladit a přelijte do lahví.
- Skladujte v temnu a chladu.
Podívejte se i na další stránky o černém bezu:
- Základní informace
- Bezinkový sirup
- Květ
- Plod
- List a kůra
- Upozornění