Bezinkový med

Výroba bezinkového „medu“ je velmi podobná jako u bezinkového sirupu. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o varem zahuštěný bezinkový sirup.

K výrobě bezinkového „medu“ budeme potřebovat:

  • 30 ks bezových květů
  • 1litr převařené, nebo balené
  • 2 ks citronů s tenkou slupkou
  • 1 kg cukr krupice

První den výroby

  • Celá květenství černého bezu sbírejte za slunečného počasí, nejlépe dva až tři dny po dešti.
  • Doma ostříhejte stopky a květy dávejte do nádoby, kde se budou louhovat.
  • Studenou převařenou (nebo balenou) vodou přelijte květy tak, aby byly zatopené.
  • Přidejte na plátky pokrájený očištěný citron a šťávu z druhého citronu.
  • Vše důkladně promíchejte a zakryté nechte do druhého dne louhovat.
Drobné bílé květy černého bezu.
Květ černého bezu.

Druhý den

  • Výluh s květy pomačkáme a přecedíme přes plátno do velkého hrnce.
  • Do přeceděného výluhu nasypeme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Vaříme zhruba hodinu, hodina a půl tak, abychom odpařili co největší množství vody.
  • Při vysokém pěnění zmírníme plamen.
  • Horký bezový med je vždy velmi tekutý, a proto jeho hustotu zkoušíme odkápnutím na talířek a počkáme do jeho vychladnutí.

Pozn.: „Med“ z květů černého bezu nebude ve výsledku tak hustý jako včelí med.

  • Ještě horký „med“ plníme do malých suchých a čistých skleniček.
  • Ihned zavíčkujeme, a otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
  • Skladujeme na temném místě.

Bezinkový med je ideální jako sladidlo do čaje nebo na palačinky.

Med ve sklenicích
Med ve sklenicích