Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná, latinsky označovaná jako Hypericum perforatum, je bylinou, která si získala celosvětový věhlas díky svým účinkům na lidskou psychiku. Dokáže zmírňovat příznaky úzkosti či deprese.

Stručná charakteristika

Třezalka tečkovaná patří do rozlehlé čeledi třezalkovitých (Hypericaceae) a vyznačuje se řadou snadno rozpoznatelných znaků. Jedná se o vytrvalou bylinu, která dorůstá výšky od 30 do 60 centimetrů, přičemž za opravdu příznivých podmínek může dosáhnout až jednoho metru. Její lodyha je přímá a bohatě větví.

Listy třezalky tečkované mají vejčitý až kopistový tvar a jsou lemovány drobnými průsvitnými tečkami, které daly této bylině nejen její druhové jméno, ale také některé z lidových pojmenování, jako je například „prostřelenec“. V období od července do srpna se na stoncích objevují nápadné žluté květy tvořící bohatá květenství.

Lidové názvy pro třezalku tečkovanou: bylina sv. Jana, čarovník, svatojánská bylina nebo krevníček.

Rozšíření v České republice

Třezalka tečkovaná rozhodně nepatří mezi vzácné druhy a na území Česka se vyskytuje poměrně hojně. Výskyt je koncentrován především v nižších a středních nadmořských výškách.

Autor fotografie: Ayotte, Gilles (CC BY-SA 4.0)

Dává přednost slunným stanovištím a můžeme ji často spatřit na stráních, mezích, pastvinách, okrajích lesů či pasekách. Přestože není nijak zvlášť náročná na půdní podmínky, nejlépe se jí daří na sušších a výživnějších půdách. Pokud se tedy vydáte na procházku do přírody, určitě si jí všímnete – třezalka tečkovaná bude s velkou pravděpodobností součástí okolní flóry.

Rozlišovací znaky

Při sběru bylin je naprosto zásadní umět rozlišit jednotlivé druhy, neboť záměna by mohla mít nedozírné následky. V případě třezalky tečkované hrozí především riziko záměny s příbuzným druhem – třezalkou skvrnitou (Hypericum maculatum). Naštěstí existují spolehlivé vodítka, jak tyto dvě byliny bezpečně rozeznat.

Prvním klíčem je žilnatina listů. Zatímco u třezalky tečkované jsou v listu patrné pouze hlavní žilky a postranních je minimum, u třezalky skvrnité nalezneme hustou síť jemných postranních žilek, které se navíc spojují do pravidelné sítě. Dalším rozlišovacím znakem je počet výrazných podélných lišt na lodyze – třezalka tečkovaná jich má dvě, zatímco třezalka skvrnitá čtyři.

Autor fotografie: Stefan.lefnaer (CC BY-SA 4.0)

Chcete-li mít stoprocentní jistotu, že sbíráte tu správnou bylinu, rozčísněte krátce před rozkvětem jedno z poupat. Pokud se jedná o třezalku tečkovanou, z poupěte vyteče charakteristická červená šťáva (odtud lidový název krevníček).

Autor fotografie: Holger Casselmann (CC BY-SA 3.0)

Účinné látky

Za léčivými účinky třezalky tečkované stojí především dvě klíčové sloučeniny – hypericin a hyperforin. Přestože jich obsahuje celá řadu dalších, tyto dvě látky jsou považovány za hlavní strůjce blahodárných vlastností této byliny.

Hypericin je antrachinoidní barvivo, které zodpovídá za sytě červenou barvu šťávy vytékající ze zmiňovaných poupat či stonků. Hyperforin zse vyznačuje protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Působení těchto dvou látek se vzájemně doplňuje a synergicky posiluje celkový pozitivní dopad na lidské zdraví.

Sběr a zpracování

Pokud plánujete nasbírat si třezalku tečkovanou sami, je vhodné věnovat pozornost správnému období a způsobu sběru. Ideálním časem je léto, konkrétně měsíce červenec a srpen, kdy se na rostlinách objevují plně rozvinuté květy.

Sbírat můžete jak samotné květenství, tak i nať, přičemž je třeba zastřihnout stonky zhruba 10 centimetrů nad zemí. Nasbírané části třezalky poté důkladně usušte na stinném a dobře větraném místě. Sušení je nezbytné pro stabilizaci účinných látek a prodloužení trvanlivosti.

Pokud byste sběr či sušení považovali za příliš komplikované, není vůbec nutné se o to pokoušet. Třezalku tečkovanou lze bez obav zakoupit ve formě čaje, tablet, kapslí či oleje, a to v řadě lékáren nebo obchodů se zdravou výživou.

Přírodní antidepresivum

Jednou z nejznámějších a nejvýznamnějších vlastností třezalky tečkované je její schopnost působit jako přírodní antidepresivum. Pozitivní vliv této byliny na duševní pohodu byl doložen řadou klinických studií, které potvrdily její účinnost při léčbě lehčích až středně těžkých forem deprese.

Třezalka tečkovaná dokáže zmírňovat pocity smutku, úzkosti, vnitřního napětí a výkyvy nálad. Zároveň působí proti nespavosti, a může tak napomoci obnovit zdravý spánkový rytmus. Díky těmto vlastnostem patří mezi oblíbené složky bylinných čajů a přípravků zaměřených na podporu duševního zdraví.

Varování a vedlejší účinky

Přestože se jedná o přírodní doplněk stravy, ani třezalka tečkovaná není zcela bez rizika vedlejších účinků. Ty bývají sice většinou mírné, ale přesto je dobré je znát a věnovat jim pozornost.

Třezalka tečkovaná může vstupovat do interakcí s některými léčivy a ovlivňovat jejich účinnost. Před zahájením užívání této byliny se vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Mezi nejčastější nežádoucí projevy patří trávicí obtíže, jako jsou nevolnosti, zvracení či průjmy. Někteří jedinci také mohou pociťovat únavu nebo ospalost. Ve vzácných případech se může objevit přecitlivělost na sluneční záření projevující se zarudlými skvrnami na pokožce, o tomto jevu se však více rozepíšeme v následující sekci.

Fotosenzitivita

Jednou z často diskutovaných obav spojených s užíváním třezalky tečkované je možný vznik zvýšené citlivosti pokožky na sluneční záření. Tato obava však není zcela opodstatněná a riziko je výrazně nižší, než se může na první pohled zdát.

Fotosenzitivní reakce jsou způsobovány přítomností hypericinu, jedné z hlavních účinných složek třezalky. Projevují se zarudnutím a tvorbou drobných fleků na exponovaných částech těla, které byly vystaveny slunečním paprskům. Tyto příznaky bývají mírné a samy odezní během několika dní po ukončení užívání byliny.

Je třeba zdůraznit, že k rozvoji fotosenzitivity dochází pouze při vysokých dávkách hypericinu, které několikanásobně převyšují běžné terapeutické množství obsažené v doplňcích stravy. Osoby se světlou pletí sice mohou být o něco citlivější, ale za normálních okolností by nemělo docházet k žádným komplikacím.

Janův olej

Mezi populární produkty vyráběné z třezalky tečkované patří také Janův olej, který nachází uplatnění při zevním použití.

Janův olej lze využít k potírání namožených svalů, kloubů či kůže postižené ekzémy, akné či opruzeninami. Díky vysokému obsahu účinných látek z třezalky dokáže zmírňovat bolest, podporovat hojení a tlumit zánětlivé procesy. Kromě toho může být příjemným doplňkem při relaxačních koupelích.