Kosmatice

Recept na kosmatice. Smažené v těstíčku obalené květy černého bezu. Na konci článku naleznete univerzální recept od Romana Pauluse na přípravu těstíčka.

Je nespočet variant těstíčka na obalování. Základní varianty jsou ale dvě, na slano a na sladko. Já má radši kosmatice na sladko 🙂 . Při sladké variantě doporučuji přidat do těstíčka med a nakonec si zlatavě usmažené kosmatice obalit v skořicovém cukru.

Na kosmatice sbíráme celé květenství i se stopkou, nejlépe zpola rozvité a co nejhustější.

Promyté a osušené květy namočíme v těstíčku (recept níže) tak, že květenství držíme za stopku. Obalené květy i tímto způsobem vkládáme do rozpáleného oleje. Jakmile se nám spodní strana osmaží do zlatova, stopky odstřihneme, květ otočíme a dosmažíme.

Příprava a postup smažení kosmatice. Autor fotografie: Corina Hummel (zdrojové foto zde)

Recept na přípravu těstíčka na smažení

(Univerzální těstíčko – Roman Paulus – Kulinářská Akademie Lidlu)

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce „M“
  • víno, pivo nebo mléko

A. Šolta v časopise „Český lid V“ (1896) píše: „Kosmatice (kocmatice) – slovo kocmatice vykládá p. proť. Planský, jako termin pro smažená vejce (Český Lid II.). V Čechách východních, zvláště však na Čáslavsku sluje kosmaticemi (kocmaticemi) jídlo připravené z osmaženého květu bezu černého (bezinkového) jehož plody, známé bezínky zavařeny s cukrem, dávají výborný dryák k barvení vín a jiných tekutin a našim hospodyním velmi dobře známy jsou. Kosmatice z tohoto květu strojí se takto: Rozvitého květu natrhá se s delšími stopkami, pak se omočí v solených žloutcích, načež se obalí moukou a dá usmažiti v másle jako kobliha. Při smažení státi musí stopka bezového květu vzhůru, za níž usmažená kosmatice se vytáhne z másla ven. Tyto kosmatice bývaly druhdy oblíbenou lahůdkou dětí i dospělých, nyní jen málo kde je strojí“.

V současnosti se název kosmatice (kocmatice) používá zejména pro dokřupava usmažené květy černého bezu obalené v těstíčku.